You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Het draait
om jou!

Ineke

Het draait
om jou!

Ineke

Het draait
om jou!

Ineke

Alopecia

Alopecia is een aandoening waarbij het haar uitvalt. Dit kan in verschillende vormen en gradaties voorkomen. Meestal herstellen deze plekken vanzelf, maar dit kan erg lang duren. Soms een paar maanden, maar het kan ook enkele jaren duren. Ook kunnen er daarna weer nieuwe plekken ontstaan. Er zijn verschillende vormen van Alopecia.

Alopecia Areata

Alopecia Areata is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het imuunsysteem de haarzakjes aanvalt, wat leidt tot plaatselijke haaruitval. De kale plekken hebben vaak de grootte van een munt en komen voornamelijk op de hoofdhuid voor. Alopecia Areata kan voorkomen bij alle leeftijden en geslachten, hoewel het zich voornamelijk voordoet bij tieners en jongvolwassenen.

Alopecia Androgenetica

De meest voorkomende vorm van haarverlies, bij zowel mannen als vrouwen, is Alopecia Androgenetica. Dit is de klassieke vorm van haaruitval. Bij mannen is Alopecia Androgenetica te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen minder wordt. Het verschil met Alopecia Areata, is dat deze vorm van haarverlies een onomkeerbaar proces is. Haar dat weg is blijft weg.

Alopecia Universalis

De meest extreme vorm van Alopecia Areata is Alopecia Universalis. Alopecia Universalis kan resulteren in totaal haaruitval over het hele lichaam. Het is het gevolg van een chromosoommutatie bij de geboorte, die later in het leven zichtbaar kan worden bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel er geen genezing is voor Alopecia Universalis, kan het in sommige gevallen voorkomen dat de haargroei vanzelf weer terugkomt.

Traction Alopecia

Traction Alopecia is het resultaat van haarstijlen die het haar zo strak naar achteren trekken dat de wortels kunnen loslaten van de hoofdhuid. Permanente haaruitval kan optreden wanneer dergelijke buitensporige spanning wordt toegepast, omdat nieuwe haarzakjes zich niet kunnen ontwikkelen.

Anagen Effluvium

Normaal gesproken wordt Anagen Effluvium veroorzaakt door geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, maar het kan ook worden veroorzaakt door andere behandelingen. Anagen Effluvium resulteert in vlekkerig haaruitval, gevolgd door volledig verlies van het haar. Het haar groeit gewoonlijk terug nadat de behandeling is beëindigd.

Telogen Effluvium

Bij Telogen Effluvium is er sprake van een overmatige hoeveelheid haaruitval, van wel 30% of meer. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door stadia van stress of trauma, zoals een bevalling, een sterfgeval of een ernstige ziekte.

Diffusa

Bij deze vorm van haaruitval krijgt het haar steeds minder volume doordat het steeds sneller uitvalt. Alopecia Diffusa wordt meestal veroorzaakt door geneesmiddelen tegen kanker, hypofyse of een slecht werkende schildklier. Ook zwangerschap, ijzergebrek, narcose en loodvergiftiging zijn bekende oorzaken.

Trichotillomonie

Deze vorm van haarverlies heeft een psychische oorzaak. Dwangmatig trekt men zelf het haar uit de hoofdhuid. Dit veroorzaakt kale plekken. 

Alopecia Totalis

Alopecia Totalis is een meer geavanceerde vorm van Alopecia Areata en resulteert in haaruitval op de hele hoofdhuid, evenals het gezichtshaar. Alopecia Totalis kan zowel mannen als vrouwen treffen.

Wat kan ik voor je betekenen?

Iedere situatie is anders, dus ook die van jou. Tijdens onze kennismaking neem ik uitgebreid de tijd om te kijken om wat voor vorm Alopecia het gaat en wat een passende oplossing voor jou kan zijn. Zo kun je kiezen voor een volledig haarwerk, maar kun je ook gaan voor een klein haarstuk.

Ik zorg dat ik verschillende haarstukjes klaar heb liggen, zodat we samen kunnen kijken wat het beste bij jou past. Een vast haarstukje of een haarstukje met klipjes? We zoeken samen naar de oplossing waar jij je goed bij voelt, waar jij gelukkig van wordt.